Kjøpe bolig i utlandet? Mest populære landet å kjøpe bolig i utenlands

Det er mange nordmenn drømmer om å kjøpe seg leilighet eller hus i utlandet og ganske mange gjør også drømmen til virkelighet. Tall fra SSB viser at det var 80.830 nordmenn som står oppført med eiendom i utlandet i 2021. I hvilket land er det mest populært for nordmenn å kjøpe bolig i utlandet?

Mest populært

Spania topper listen med god margin. I 2021 som er siste oppdaterte tallene så sto hele 30.973 norske skatteytere med registrert eiendom i Spania i følge SSB. Det betyr at nesten 40% av alle eiendommer eid av nordmenn utenfor Norges grenser befinner seg i Spania. 

Store verdier

Det er også snakk om store verdier. Den skattemessige verdien av disse eiendommene i Spania er satt til 12,7 milliarder kroner. Det er greit å påpeke at dette er kun skattemessig verdi, så markedsverdien av disse eiendommene er mye høyere. I 2001 var den skattemessige verdien på eiendommer eid av nordmenn i Spania på rett over 533 millioner. Den skattemessige verdien på nordmenns investeringer i eiendommer i Spania har altså økt med ca 2.400% i perioden 2001 – 2021.

Beregning av verdi

Skatteetaten beregner formuesverdi av eiendom i utlandet etter norske regler. Det vil si at formuesverdien på disse eiendommene er på maksimalt 30% av markedsverdien av huset eller leiligheten i Spania. 

Hvilke land er de neste på listen?

For å sette antallet Norske eiere av eiendom i Spania i perspektiv, så finner man på andreplassen Sverige med 20.446 norske eiere og på tredjeplass ligger Frankrike med 4.741 eiendommer med norske eiere. Ser man utenfor Europa er det Thailand det landet som har flest nordmenn som eier eiendom med 1.569.

Spania har vært på topp lenge

Spania har vært det landet (utenom Norge) der flest nordmenn har hatt eiendom de siste 10 årene. Man må helt tilbake til 2012 for å finne året Sverige var det mest populære landet for nordmenn å eie eiendom i. Da hadde 17.369 nordmenn eiendom i Sverige, mens 16.514 hadde eiendom i Spania.

De siste 10 årene fra 2012-2021 har antallet norske eiere av eiendom i Spania gått opp fra 16.514 til 30.973. Dette tilsvarer en økning på 87,55%. Det er ingen tvil om at nordmenn er har fått smaken for god mat, sol og varme. 

Nordmenn med fast eiendom i Spania, Sverige og Frankrike i perioden 2001 -2021

Klimaet lokker

Ifølge Prognosesenteret er det klimaet som er hovedgrunnen nordmenn oppgir, for hvorfor de ønsker å kjøpe hus eller leilighet i Spania. Klimaet i Spania er jevnt over noe av det beste været i europa, solkysten Costa del Sol har i snitt over 320 dager med sol pr år.

Lave levekostnader

En annen grunn til at mange nordmenn kjøper eiendom i Spania er at levekostnadene er vesentlig lavere der enn i Norge. Her er en oversikt over forskjellen i levekostnader:

Oversikt over forskjeller i levekostnader Norge og Spania

Gode muligheter for leieinntekter

Mens det i Norge ofte enten er en sommerhytte eller vinterhytte, kan det også være gode muligheter for å leid ut eiendom i Spania hele året. Det er viktig å sjekke hva slags regler som gjelder når det kommer til å leie ut bolig i Spania. Det kan variere fra regioner til region og ned på borettslags nivå (Urbanizacion). Noen steder er det for eksempel ikke lov å leie ut korttidsleie, som vil si utleier som varer mindre enn en mnd.

Går du rundt med en drøm om å kjøpe eiendom i Spania? Fyll ut skjemaet her så setter vi deg i kontakt med skandinavisktalende eiendomsmeglere i Spania, helt kostnadsfritt.

Hvor mange nordmenn har hus i Spania?

30.973 norske skatteytere med registrert eiendom i Spania i følge SSB.

Hvor mange nordmenn eier bolig i utlandet?

Tall fra SSB viser at det var 80.830 nordmenn som står oppført med eiendom i utlandet i 2021

Innholdsfortegnelse

Finn ditt drømmeobjekt ved å bli kontaktet av de 3 beste kjøpsmeglerne.