Stadig flere nordmenn kjøper eiendom i Spania. Å kjøpe eiendom i Spania kan bli en svært tidkrevende og komplisert prosess om du ikke helt vet hvor du skal starte. Ettersom det er veldig mange lover og regler du bør ta hensyn til. I denne artikkelen guider vi deg gjennom kjøpsprosessen samtidig som at vi også gjør deg oppmerksom på hvilke fallgruver og muligheter du har, dersom du ønsker å kjøpe eiendom i Spania.
Bruk en eiendomsmegler
Med forutsetning om at du i likhet med mange andre nordmenn har begrensede kunnskaper om de ulike lovene og reglementene som omfatter eiendom i Spania, så anbefales det på varmeste å bruke en eiendomsmegler som er bosatt i Spania. Eiendomsmegleren eller meglerbyrået kan spare deg enormt med tid og ikke minst penger. Det er mange fallgruver en kan lett falle i med begrenset kunnskaper.
Ved valg av eiendomsmegler er det svært viktig at du på forhånd er oppmerksom på at i motsetning til i Norge, så krever det ingen utdannelse for å bli eiendomsmegler i Spania. For å starte et meglerbyrå, så er det heller ingen krav om autorisasjon. Derfor bør du være nøye med valg av megler. Vår anbefaling er at du velger en eiendomsmegler som kan vise til både god erfaring og positive referanser.
Vær varsom med annonseportaler
Mange benytter seg av markedsplattformer som Finn.no, Idealista.com eller andre lignende annonseportaler for å se hva som er til salgs. Man vil da ofte finne den samme boligen liggende ute flere ganger med ulike eiendomsmeglere. Bakgrunnen for dette er at mange selgere i Spania velger å bruke flere meglere til å selge sin bolig og her kan det fort bli mye rot med flere armer og bein involvert. Leter du grundig, så er det nemlig ikke uvanlig å se at den samme eiendommen ligger ute til salgs med ulik informasjon oppført flere steder.
Den ene eiendommen du har sett på kan i de ulike annonsene stå oppført både med og uten heis, forskjellig antall kvadratmeter og i den ene annonsen står de oppført med møbler, mens i den andre annonsen står de oppført uten. For å vite hva som faktisk stemmer er det derfor viktig at du velger en seriøs eiendomsmegler. De fleste eiendomsmeglerne i Spania som du faktisk kan stole på, er tilsluttet et nettverk som gjør at de kan hjelpe deg med å få visning på en hvilken som helst eiendom som ligger ute til salgs.
Når man navigerer seg rundt på de ulike annonseportalene, så kan man ved å være ekstra oppmerksom oppdage at eiendommen ikke eksisterer på Google Maps. Grunnen til dette er fordi mange meglere ikke ønsker at alle andre skal legge ut den samme eiendommen til salgs. For oss som er på utkikk etter å kjøpe, så kan faktorer som dette gjøre hele prosessen ekstra vanskelig. Når det gjelder dette kan megleren finne ut eksakt hvor eiendommen er plassert da alle eiendommene i Spania har et ID nummer.
Finner du en eiendom du liker kan du legge den inn i dette skjemaet. Da vil meglerne som kontakter deg undersøke om den aktuelle boligen faktisk er til salgs, slik som den er annonsert. Samtidig kan de også enkelt sette opp en visning for deg bekymringsfritt.
Finansiering
Det er flere måter man kan finansiere boligdrømmen i Spania på. Man kan som utlending ta opp lån i Spansk bank på opptil 70% av boligverdien. Det har blitt mer og mer vanlig med tiden at flere spanske banker har personale som snakker et eller flere skandinaviske språk, og de kan dermed være til god hjelp med å få på plass lånet.
Ønsker du derimot å forholde deg til de internasjonale bankene, så man kan også søke DNB Luxembourg om lån. De har en egen filial i Marbella som ligger rett over gaten fra Marbella Club Hotel. For dem som helst ønsker å søke lån fra norske banker i Norge så kan man dessverre ikke låne opp i norske banker med sikkerhet i Spansk eiendom. Man kan ta opp lånet på bolig i Norge om denne har steget i verdi. Da vil man få høyere en belåningsgrad på den norske boligen.
Det er også viktig å huske på at når man skal søke finansiering, så får man ikke lånt omkostnings beløpene som medfølger. Disse kostnadene må man nemlig kunne dekke på egenhånd.
Kjøpskostnader
Kostnadene ved kjøp av bolig i Spania er vesentlig høyere enn hva som kreves i Norge. I Norge har vi en dokumentavgift på 2,5%. Planlegger du ut ifra et budsjett, så er det viktig å være klar over omkostningene som følger med på kjøp av bolig i Spania. I Spania bør man nemlig regne med 10-13% i kostnader ved kjøp av bruktbolig og ca 13% ved kjøp av nybygg. Kostnadene ved kjøp er forskjellige i ulike deler av Spania.
Test vår kalkulator: HER!
Ved overføring av pengebeløp over 1 million NOK fra Norge til Spania så bør du være oppmerksom på at det kan være lurt å skaffe seg en valutakonto i Norge. Deretter kan man bruke en valutamegler til å konvertere fra NOK til EUR. Det er mye å spare på å bruke valutamegler fremfor å overføre NOK direkte til Spania. Man kan kun benytte seg av megler når beløpet overstiger 1 million NOK.
Kjøpsprosessen: Steg for steg
Steg 1: Finn eiendommen du ønsker og kontakt megler
Det første du bør gjøre og kanskje allerede har gjort er å finne ut hvor stort budsjettet ditt er og hvilket område i Spania du ønsker å kjøpe eiendommen i. Ved å benytte deg av skjemaet vårt så setter vi deg kjapt i kontakt med flere meglere som snakker skandinavisk.
En av grunnene til at det kan være lurt å få tilbud fra flere meglere er at meglerne vil tjene mer på listings der de både er selgers og kjøpers megler. Så derfor kan det være en fordel å få listings fra flere. På denne måten ender du ikke kun opp med de listingsene som én megler har.
Megleren kan også hjelpe deg med å avtale visning på de objektene du synes er interessante. Når man har funnet et objekt man liker kan man i samråd med megleren forhandle frem et bud man ønsker å gi.
Steg 2: Reservasjon og advokathjelp
Når man blir enige om kjøpesum med selger så reserverer man eiendommen. Det skjer ved at man betaler inn et reservasjonsgebyr på 6.000 EUR. Når man gjør dette blir eiendommen «tatt av markedet».
På dette tidspunktet er det sterkt anbefalt at man anskaffer en advokat, dette kan megleren hjelpe deg med. Det er viktig med en god advokat. De fleste dokumentene man forholder seg til er på spansk og dette hjelper advokaten til med. Advokaten hjelper også til med å overføre vann- og strømavtaler. Det er vanlig at man signerer en fullmakt med advokaten, slik at advokaten kan reise rundt å skaffe alt det man trenger uten at du må være tilstede.
Advokaten gjør så en due dilligence prosess for å sikre at alt stemmer med eiendommen. For eksempel at de som selger faktisk eier eiendommen og at det ikke foreligger heftelser eller gjeld på eiendommen. De sjekker også opp om eiendommen er godkjent av myndighetene. I denne prosessen ordner advokaten også slik at du får NIE nummer og spansk bankkonto.
Om du trekker deg på grunnlag av ting som oppdages i due dilligence prosessen får du tilbake de 6.000 EUR som er betalt i reservasjon.
Steg 3: Privat kjøpskontrakt
Det neste som skjer er at man via en advokat lager en privat kjøpskontrakt. Når denne kontrakten signeres av kjøper og selger betaler man inn et beløp, som regel 10% av kjøpesummen.
Det som er viktig å tenke på er at om du trekker deg før overtakelse mister du de 10% som du har betalt inn. Om selger trekker seg før overtakelse får du igjen dine 10% og selger må betale deg 10% i tillegg.
Steg 4: Overtakelse
Ved overtakelse betaler man inn resterende sum. Da får du nøklene og en kopi av skjøtet.
Når du har overtatt eiendommen tar det 3-6 måneder før du får det originale skjøtet via din advokat.
Flere ting du bør tenke på
I Spania er det mye vanligere enn i Norge at eiendommer selges møblert. Så om man ikke ønsker møblene som er i eiendommen per i dag bør man si ifra om dette. Da slipper man å starte bolig eventyret med å fjerne gamle møbler.
Som en del av planleggingen kan det i tillegg være lurt å sette seg inn i hvilke ekstra kostnader som vil komme i form av variable kostnader etter overtakelse. Følgende kostnader medfølger ved å eie en eiendom i Spania:
- Fellesutgifter bestemmes av «sameiet» og varierer utifra hvordan fasiliteter og hvor store områder urbanisasjonen har.
- Strøm og vann varierer ut ifra ditt forbruk og hvilke avtaler du har.
- Forsikring er påbudt om man har en bolig i et sameie.
- Kommunale utgifter (IBI) betales årlig.
- Wealth tax som på norsk er kjent som eiendomsskatt, må betales i enkelte regioner av Spania.
I tillegg til disse kostnadene så kan man også regne andre kostnader som internett og TV-abonnement, samt sikkerhetsalarm o.l.
Lykke til med eiendomsjakten! Om du fyller ut skjemaet her hjelper vi deg et steg nærmere med å realisere din boligdrøm i Spania!