...

Kjøpe bolig i Spania 2024: En komplett guide

Kjøpe bolig i spania

Innholdsfortegnelse

De siste 20 årene har mange nordmenn valgt å kjøpe bolig i Spania. Å kjøpe bolig i Spania kan bli en svært tidkrevende og komplisert prosess om du ikke helt vet hvor du skal starte. Det er veldig mange lover og regler du bør ta hensyn til ved kjøp av bolig i Spania. I denne artikkelen guider vi deg gjennom prosessen det er å kjøpe. Samtidig som at vi også gjør deg oppmerksom på hvilke muligheter og fallgruver som finnes, dersom du ønsker å kjøpe bolig i Spania. 

Velg en egen eiendomsmegler

Det er mange ulike lover og regler som omfatter kjøp av bolig i Spania, så det vil i de fleste tilfeller være lurt å bruke en eiendomsmegler som er bosatt i Spania og området der du ønsker å kjøpe bolig. Eiendomsmegleren eller meglerfirmaet kan spare deg enormt med tid og ikke minst penger. Det er mange fallgruver en kan lett falle i når man skal kjøpe bolig i et land der alt foregår på et annet språk. 

Når du skal velge eiendomsmegler er det veldig lurt å være oppmerksom på at i motsetning til i Norge, så krever det ingen utdannelse for å bli eiendomsmegler i Spania. Eiendomsmegler er ingen beskyttet tittel i Spania. Hvem som helst kan starte et meglerbyrå i Spania. Det kreves ikke noe autorisasjon, slik som kreves i Norge. Når du skal kjøpe bolig i Spania så er det selger som betaler provisjon til eiendomsmegleren. Det betyr at du kan velge hvilken som helst megler til å hjelpe deg med å sette opp visninger på de boligene du ønsker å dra på visning på. Det kan være lurt å sjekke opp referanser og anmeldelser av eiendomsmegleren du velger å bruke til å hjelpe deg med å kjøpe bolig i Spania.

Spanske boligportaler

Portaler

Mange benytter seg av annonseplattformer som Finn.no, Idealista.com eller andre lignende når de leter etter boliger til salgs i Spania. Det man vil kunne oppdage om man har lett via disse portalene en stund, er at noen boliger ligger ute flere ganger med  flere forskjellige eiendomsmeglere. Den enkle forklaringen på hvorfor dette kan skje er at en god del selgere av leiligheter og hus i Spania velger å bruke flere meglere til å selge sin bolig. Her kan det oppstå en god del rot med flere armer og bein involvert. Leter du nøye, så er det  ikke uvanlig at man kan finne den eksakt samme boligen  liggene ute til salgs med forskjellig informasjon i annonsene. 

Forskjellig info på samme bolig

I noen tilfeller kan man se at den samme boligen i Spania ligger ute med forskjellig pris, kvadratmeter, beliggenhet, etage m.m. Det kan være vanskelig å vite hva som faktisk stemmer om boligen man har funnet. Her vil det være til stor hjelp å være i kontakt med en megler som kan finne ut hvilken informasjon som stemmer om eiendommen. Det er nettverk som de fleste eiendomsmeglerne i Spania er med. Dette nettverket gjør at de kan hjelpe deg med å finne korrekt informasjon om boligen. De kan også booke visning for deg på disse boligene.

Beliggenhet på kart

Boliger på boligportalene kan også ligge ganske feil på kartet. Når man leter etter en bolig i Spania vil man merke dette ganske raskt. Så om du leter etter en leilighet eller et hus i et spesielt område i Spania kan en megler hjelpe deg med finne ut av hvor boligen faktisk ligger. Megleren kan også hjelpe med å finne boliger i et spesielt borettslag om du har funnet en favoritt.

Finner du en bolig du er interessert i kan du kopiere linken til annonsen å legge den inn i dette skjemaet. Da vil meglerne som kontakter deg kunne undersøke om den aktuelle boligen faktisk er til salgs,. Megleren kan også sjekke at boligen er slik som den er fremstilt i annonsen. Samtidig kan de også enkelt sette opp en visning for deg helt kostnadsfritt. 

Hvordan finansiere kjøp av bolig i Spania?

Om man ønsker å kjøpe bolig i Spania kan man finansiere det på flere måter. Utlendinger kan ta opp lån i Spanske banker. Om man velger å ta opp lån via en Spansk bank kan man låne opptil 70% av kjøpesummen. Det er viktig å tenke på at kostnadene når man velger å kjøpe bolig i Spania som ligger på en 10-15% trenger man i tillegg. Kostnadene er ikke med i de 70% man kan belåne. For å enklere få lån i Spansk bank kan man benytte seg av norske lånemeglere som jobber med banker i Spania. Noen spanske banker har også personell som snakker flere språk.

Dersom du ikke ønsker å forholde deg til de internasjonale bankene, så kan man også søke DNB Luxembourg om lån. De har et eget kontor Marbella som ligger rett over gaten fra Marbella Club Hotel. Ønsker man å låne opp direkte i en norsk bank må man vite at norske banker ikke kan ta sikkerhet i Spansk eiendom. Et alternativ man kan gå for om man ønsker å ha lånet i sin norske bank er å refinansiere boliglånet på en bolig man har i Norge dersom man har tilstrekkelig egenkapital i den norske boligen.

Lurt å tenke på ved refinansiering ved kjøp av bolig i Spania

Om man refinansierer bør man sjekke om belåningsgraden i Norge overstiger 60% etter refinansieringen. Norske banker kan ikke ta sikkerhet i spansk eiendom. Så da kan man ikke få avdragsfrihet på lånet i Norge uten videre.

Kostnader ved kjøp av bolig i Spania

Kostnadene når du skal kjøpe bolig i Spania er en del høyere enn hva de er i Norge. Mens vi i Norge har dokumentavgift på 2,5%, har Spania utgifter som ligger på et sted mellom 10%-13% for kjøp av brukt bolig, og ca 13% ved kjøp av ny bolig. Kostnadene ved kjøp er ikke like i alle deler av Spania.

Dersom du i prosessen med å kjøpe bolig i Spania skal overføre mer enn 1.000.000 fra Norge til Spania så vil du kunne spare mye kostnader ved å bruke valuta megler. De kan konvertere pengene for deg i Norge slik at når du sender pengene over til Spania sendes de som euro. For å kunne benytte seg av valuta megler må beløpet være over en million norske kroner. Du må også få satt opp en Euro konto for å gjøre dette.

Kalkulator ved kjøp av bolig i Spania

Vi har laget en kalkulator som tar for seg satsene i de forskjellige områdene i Spania. Den tar også høyde for om det er brukt bolig eller nybygg. Kalkulatoren gir et ca bilde på hva det vil koste å kjøpe bolig i Spania.

Sjekk ut vår kalkulator: HER!

Kjøpsprosessen: Fra leting til overtakelse

Finn boligen du ønsker å kjøpe og kontakt megler

En meget god start er å finne ut av hva man har i budsjett. Det vil også være lurt å finne ut i hvilket område i Spania man ønsker å kjøpe bolig. Om du benytter deg av skjemaet vårt så setter vi deg kjapt i kontakt med flere meglere som snakker skandinavisk. Helt kostnadsfritt for deg!

En grunn til at det kan være lurt å få tilbud fra flere meglere når man har planer om å kjøpe bolig i Spania er at meglerne vil tjene mer på listings der de både er selgers og kjøpers megler. Derfor kan det være en fordel å få listings fra flere eiendomsmeglere. Da vet du at du ikke bare får info om boliger megleren har eksklusivitet på selv. 

Eiendomsmegleren kan hjelpe deg med å avtale visning på de leilighetene eller husene du synes er interessante. Når man har funnet en bolig man liker kan man i samråd med megleren forhandle frem et bud man ønsker å gi. Budet kan gis når som helst, det er ikke budrunder som i Norge.

Reservasjon

Når man blir enige om kjøpesum med selger så reserverer man boligen. Det skjer ved at man betaler inn 6.000 EUR i et reservasjonsgebyr. Når man gjør dette blir boligen «tatt av markedet». Reservasjonsgebyret innbetales hos en notario. Disse har kontorer over hele Spania.

Advokathjelp

Det er nå anbefalt at man skaffer seg en advokat. Seriøse eiendomsmeglere i Spania har som oftest advokater de stoler på som de har jobbet med tidligere som de kan sette deg i kontakt med. Grunnen til at det er lurt å ha advokat når man skal kjøpe bolig i Spania er at mesteparten av de dokumentene man forholder seg til i kjøpsprosessen er på spansk og dette hjelper advokaten til med å oversette for deg. Advokaten kan også hjelpe til med å overføre vann- og strømavtaler. Måten man får ordnet dette på er at man signerer en fullmakt med advokaten, slik at advokaten kan reise rundt å skaffe alt det man trenger uten at du må trenger å være på plass i Spania til enhver tid. Det er flere advokater i Spania som snakker norsk.

Deretter gjennomfører advokaten en due dilligence prosess for å være sikker på at alt stemmer med boligen. Advokaten sjekker blant annet opp at de som selger faktisk eier boligen. De sjekker også at det ikke foreligger heftelser eller gjeld på eiendommen. De sjekker også opp at boligen er godkjent av myndighetene. Dersom man ikke har ordnet det på forhånd vil advokaten også ordne det slik at du får NIE nummer og spansk bankkonto.

Om du på grunnlag av ting som oppdages i due dilligence prosessen velger å trekke deg fra kjøpet av boligen får du tilbake de 6.000 EUR som du har innbetalt for å reservere boligen..

Privat kjøpskontrakt

Det neste som skjer er at man via en advokat lager en privat kjøpskontrakt. Når denne kontrakten signeres av kjøper og selger betaler man inn et beløp, som regel 10% av kjøpesummen man er blitt enige om for boligen.

Det som er viktig å tenke på er at om du trekker deg før overtakelse av boligen mister du de 10% som du har betalt inn. Om selger trekker seg før overtakelse av boligen får du igjen dine 10% og selger må betale deg 10% i tillegg. I disse tilfellene må du ofte i en prosess for å få 10% fra selger.

Overtakelse

Datoen man tar over boligen i Spania betaler man inn resterende sum. Da får du nøklene og en kopi av skjøtet.

Når du har overtatt boligen i Spania tar det 3-6 måneder før du får det originale skjøtet. Dette får man av sin advokat.

Andre ting å tenke på om du kjøper bolig i Spania

I Spania er det mye vanligere enn i Norge at boligen selges med møbler. Dersom man ikke ønsker møblene som er i boligen i dag bør man si ifra om dette. På den måten slipper man å starte boligeventyret i Spania med å løfte ut gamle møbler.

Kostnader ved å eie bolig i Spania

Det kan også være lurt å gjøre litt research på kostnader som vil tilkomme etter man har valgt å kjøpe bolig i Spania. En del variable kostnader vil man måtte regne med, for eksempel:

 • Felleskostnader bestemmes av «sameiet eller borettslaget» og vil variere alt etter hvordan fasiliteter og hvor store områder urbanisasjonen har. Dette gjelder ikke alltid om man kjøper hus i Spania.
 • Strøm og vann blir beregnet ut ifra ditt forbruk og hva slags avtaler du har. 
 • Det er påbudt med forsikring om man har en bolig i et sameie. 
 • Hvert år må man betale Kommunale utgifter (IBI).
 • Når man kjøper bolig i Spania så vil man de fleste steder måtte betale eiendomsskatt eller Wealth Tax. Det finnes dog regioner der man ikke lengre trenger å betale dette.
 • Årlig må man betale skatt av dagene eiendommen ikke har vært utleid, Modelo 210.

Andre kostnader

Andre kostnader som tilkommer om man velger å kjøpe bolig i Spania er TV, internett, sikkerhets alarm m.m. Man bør også påregne kostnader til vedlikehold. Leier man ut kan ting gå i stykker.

Lykke til med boligjakten! Om du fyller ut skjemaet her setter vi deg i kontakt med eiendomsmeglere som kan hjelpe deg med å finne din drømmebolig i Spania.

Hvordan er reglene med å leie ut bolig i Spania?

Stadig flere urbanisasjoner innfører forbud mot å leie ut “short term rentals”. Det vil si at man i noen av urbanisasjonene kun kan leie ut i minimum 1, 2 eller 3 mnder eller mer.

Dette kan være lurt å høre om med megleren når man skal kjøpe dersom man går med planer om å leie ut i korte perioder i høysesongen.

Dersom man skal kjøpe bolig i Spania kan det være lurt å spørre om å få se eventuelle inkallinger til årsmøter i urbanisasjonen, for å se om dette er en av sakene de har på planen.

Reglene er slik at om du skaffer lisens for korttidsutleie før de innfører et eventuelt forbud så vil du ha muligheten til å leie ut i korte perioder så lenge du er eier av boligen.

Hvor mye egenkapital må man ha for å kjøpe bolig i Spania?

Som oftest krever spanske banker 30% egenkapital. I tillegg må man ha nok til å dekke kostnadene ved kjøp. Beregn 10 – 15% av boligens verdi. Dette varierer fra region til region og om det er bruktbolig eller nybygg.

Kostnadene er ved kjøp av brukt bolig er:

 • Overføringsskatt/Transfer tax
 • Advokatutgifter
 • Avgifter til notarius
 • Avgifter til “Land Registry” i Spania

Ved kjøp av nybygg er det følgende kostnader:

 • Advokatutgifter
 • Dokumentavgift/Stamp tax
 • MVA/VAT

Se kalkulatoren her for beregninger: Kalkulator for kostnader ved kjøp av bolig i Spania

Hva koster det å eie en leilighet i Spania?

Når man eier leilighet i Spania tilkommer det en del kostnader:

 • Felleskostnader: De fleste urbanisasjoner har felleskostnader som ofte inkluderer stell av fellesarealer, 24/7 sikkerhet, oppvarming av basseng etc. Kostnadene er avhengig av hvor mye fasiliteter urbanisasjonen har og antall leiligheter som skal dele på kostnadene.
 • Strøm: Strømmen er en del dyrere i Spania enn i Norge. Kostnadene på strøm varierer ut fra forbruket man har på strømmen.
 • Alarm: Det kan være lurt å ha alarm, dette koster rundt 50 EUR pr mnd.
 • Forsikring: Man må ha forsikring, man kan velge om man ønsker å ha dette i spansk eller norsk selskap. Norske selskaper tar noe mer pr mnd, men til gjengjeld er det enklere å forholde seg til et norsk selskap dersom det skjer noe.
 • Internett: De fleste som kjøper leilighet i Spania ønsker å ha internett, i Spania får man bra internett fra ca 20 EUR pr mnd. Bindingstiden på avtaler kan være lengre enn 12 mnder som man er vant til i Norge.
 • TV: Prisen på dette kommer ann på om man ønsker internasjonale kanaler eller om man ønsker norske kanaler. Ønsker man kun norske kanaler så kan de fleste bruke abonnementene de har hjemme i dag ved å ta med seg en apple tv-boks å streame via sitt norske abonnement.
 • Formuesskatt: Dette er en skatt man må betale i de fleste regionene i Spania. Det er også regioner som ikke har dette. Satsene varierer fra region til region.
 • Modelo 210: Skatt for ikke-residente i Spania. Her betaler man en sum pr dag man ikke har leid ut leiligheten til andre
 • Advokatkostnader: Dersom man har leilighet i Spania og ikke ønsker å gjøre papirarbeid selv så velger de fleste å bruke advokat til å levere blant annet Modelo 210.

Innholdsfortegnelse

Finn ditt drømmeobjekt ved å bli kontaktet inntil 3 av de beste kjøpsmeglerne.

Fler artikler

uk spain
Les Mer
Nordmenn Spania
Les Mer
Spansk testament
Les Mer
Kjøpe bolig i spania
Les Mer

Planlegger du å kjøpe eller selge bolig?

Godt jobba!

Vi setter deg fortløpende i kontakt med de beste meglerne som vil hjelpe deg i mål med ditt ønske.

Lykke til!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.